В Сумській області проводиться пероральна вакцинація диких тварин проти сказу.

   

    У відповідності до Програми оздоровлення території України від сказу на 2008-2015 року та Комплексної програми основних заходів з профілактики і боротьби зі сказом в Сумській області на 2011-2015 роки проводиться  пероральна вакцинація диких тварин проти сказу.

    З метою злагодженої роботи всіх служб і організацій причетних до підтримання епізоотичного благополуччя території та їх інформування згідно з вимогами готується проведення засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сумській районних державній адміністрації.

    В Сумській області вакцинація диких м’ясоїдних проти сказу проводиться з 2007 року. За результатами проведених заходів досягнуто зменшення кількості випадків сказу.

    Нагадаємо, що сказ – це небезпечне інфекційне захворювання людини і теплокровних травних, яке виявляється в ураженні центральної нервової системи, і після появи клінічних ознак не лікується. Основним резервуаром вірусу в дикій фауні є червона лисиця, популяція якої налічує в нашому районі до семи десяти особин. Випадки сказу лисиці не зареєстровані в поточному році. Але оскільки лисиця часто підходить до населених пунктів, має контакт з собаками та котами. Також часто хворіють і безпритульні тварини, які в  сільській місцевості мешкають на одній території з лисицями. Як показує статистика, кількість випадків зменшується, проведення даної вакцинації є ефективною.

    За 2013 рік від укусів тварин постраждало більше 179 людей, з початку 2014 року 28 людей, з них від безпритульних тварин в 2013 році 5 людей,  з початку 2014 року 2 людини.

    З метою захисту домашніх тварин від цього захворювання щороку Сумською районною державною лікарнею ветеринарної медицини проводяться щеплення собак і котів проти сказу. Але не всі громадяни – власники з розумінням ставляться до виконання протиепізоотичних заходів, чим ставлять під загрозу здоров’я тварин, власне здоров’я та оточуючих.

    Дику тварину впіймати неможливо, тому проводиться вакцинація з використанням принад, які охоче поїдають дики тварини. Після проведення вакцинації буде проводиться контроль за споживанням  принад на контрольних точках. Вакцинопринади рівномірно будуть розподілені в мисливських угіддях району, вручну на площі 1570 км 2 , бригадами куди входять лікарі ветмедицини, єгеря, спеціалісти в мисливських господарствах «Лебідь», «Суми», «Низи», УТМР.

  Тому просимо кубики коричневого кольору (вакцино утримуючі принади) з розміром 3*2 сірникового коробка, не збирати, не брати руками, не переміщати!!!   

 

Протокол засідання № 2

від 18 квітня 2014року

Державної  надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації

 

            Головував: Лазоренко Є.А.

 

            Присутні: члени Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації за списком відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації від 08.07.2013  № 180-ОД

             З інформацією виступив начальник управління ветеринарної медицини в Сумському районі Є.А. Лазоренко «Про проведення пероральної імунізації дикої фауни проти сказу».

           Для стабілізації епізоотичного процесу і недопущення розповсюдження сказу в майбутньому, найважливішим заходом профілактики сказу серед тварин є пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин, особливо червоної лисиці на території району.

         Розпочати наземний спосіб пероральної імунізації диких тварин проти сказу з 22.04.2014 р. Дану компанію провести в стислі терміни, тобто за чотири доби, згідно інструкції.

 

Прийняли рішення:

 

1. Затвердити план пероральної вакцинації дикої фауни проти сказу на території Сумського району.

2. Головам сільських та селищних рад сприяти проведенню пероальної імунізації на мислиських угіддях підвідомчих територій.

3. ДиректоруТОВСМГ «Лебідь», державного підприємства «Мисливське господарство «Суми»», ДП «Мисливське господарство «Низи», голові Сумської районної організації УТМР  :

            3.1. Вжити заходів щодо безумовного виконання Плану пероральної вакцинації дикої фауни проти сказу на території районузгідно розрахунку площі мисливських угідь:

 

Площа мисливських господарств

МГ «Суми» 491,46 км 2

Сумська райрада УТМР 879,34 км 2

МГ «Низи» 51,47 км 2

СМГ «Лебідь» 181,4 км 2

Всього 1603,67 км 2

 

Площа водного дзеркала на території мисливських господарств

МГ «Суми 5,15 км 2 (вода + бази відпочинку)

Сумська райрада УТМР 12 км 2

МГ «Низи» 3,03 км 2

СМГ «Лебідь» 13,49 км 2

Всього 33,67 км 2

 

Площа, яка підлягає ветобробці

МГ «Суми» 491,46 – 5,15 = 486,31 км 2

Сумська райрада УТМР 879,34 -12 =867,34 км 2

МГ «Низи» 51,47-3,03=48,44 км 2

СМГ «Лебідь» 181,4 -13,49 = 167,91 км 2

Всього 1603,67-33,67=1570 км 2

             

            3.2  Щоденно до початку роботи направляти по 10 приманок в СРДЛВМ  для контролю якості вакцини .

         3.3. По наслідках проведеної роботи скласти відповідні звіти (акти на використання вакцини).

         3.4. Забезпечити проведення діагностичного відстрілу щеплених лисиць та відбір, направлення біоматеріалу в державну лабораторію ветмедицини.

    4. Управлінню ветеринарної медицини в районі:

             4.1. Установити постійний епізоотичний нагляд за зоною вакцинації на протязі 2014 року та проводити ретельний аналіз епізоотичної ситуації по сказу.

5. Головному редактору газети “Вперед” Сумського району опублікувати рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сумській  районній державній адміністрації від 18.04.2014 року Протокол засідання № 2  та сприяти у висвітленні актуальних питань щодо профілактики сказу тварин.

6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника начальника управління ветеринарної медицини в Сумському районі О.М. Гончаренко.

 

Заступник голови державної надзвичайної протиепізоотичної комісії                                         Є.А. Лазоренко.

 

Секретар комісії                                                                                   О.М. Гончаренко.

 

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ В Сумській області проводиться пероральна вакцинація диких тварин проти сказу.